logo
kop1
nijmegen
home
siteplan
< < terug < <
contact
over ir grootveld
het prikbord
geschiedenis
en dan dit...
architectuur
stations oud
stations modern
stations grootveld
literatuur
links
pomp

Bijzondere recente tankstations.


grootveld, ontwerp, bouwplan, bouwvoorbereiding, milieu, lpg, architect, architekt, adviesbureau, advies, adviseur, tankstation, benzinestation, carwash, autowassen, wasboxen, wasstraten, verkooppunten, shop, bouwvergunning, milieuvergunning

Snelweg E411 Wanlin BelgiŽ

Lokatie: Snelweg E411 Wanlin BelgiŽ
Maatschappij: Fina
Architekt: Samyn en Partners te Brussel (BelgiŽ)

Dubbel benzinestation aan de snelweg Brussel-Namen op de "Aire de Wanlin" met parapluvormige luifels van voorgespannen membramen, welke het gehele tankterrein, inclusief winkelgebouw, bescherming bieden tegen weersinvloeden.
In Wanlin weerspiegelt de gewelfde luifel de glooiingen in het heuvelachtige terrein, en het grote oppervlak van de luifels vormt een antwoord op de schaal van de snelweg. 's-Nachts schijnt het licht diffuus door het membraam, waarmee het tankstation bescheiden maar duidelijk zichtbaar is voor de weggebruiker. Onder het membraan bevindt zich een stelsel van stalen vakwerkspanten, op een zestal betonnen kolommen. Daartussen bevinden zich de pompen en het verkoopgebouw. De weerkaatsing van geluiden onder het gekromde dak geeft deze plek een aparte sfeer.
De regenafvoer is gewaarborgd door opstaande kanten in het membraam, die het water leiden naar de tien dakpunten. Daar hangen trechters, welke het water geconcentreerd afvoeren.
Voor en achterzijde van de winkel zijn beglaasd, dus is er goed kontakt met de omgeving. Verder is het gebouw voorzien van geprofileerde beplating in ingetogen grijstinten, alleen het logo op de gevel spreekt. De grote hoogte binnen moet een opgesloten gevoel vermijden..
Er zijn hier vooral pure materialen toegepast, zoals verzinkt staal, polyesterdoek, geanodiseerd aluminium, hout, glas en beton.

(terug)
pijl

Snelweg A2 Gotthard Zwitserland

Lokatie: Snelweg A2 Gotthardtunnel zuidzijde
Maatschappij: Agip
Architekt: Mario Botta


Het tankstation ligt aan de A2 Gotthardsnelweg, enige kilometers ten zuiden van de tunnel.
Een zware ruimtelijke stalen portaalconstructie draagt via tuien een luifel met vleugelvormige doorsnede. Zilveren beplating met horizontale golven sluiten de tot 3 meter dikke luifeleinden af. De kleur rood is overal nadrukkelijk aanwezig, ondanks de gele maatschappijkleur van Agip.
Onder deze markante rode luifel, bevindt zich zowel het uitgebreide tankterrein als het shopgebouw. Dit eenlaagse, rondom van rode puien voorziene bouwwerk bevat tevens een restaurant en toeristische voorzieningen voor de vele op doorreis zijnde bezoekers.

(terug)
pijl

.

Snelweg A71 Vichy Frankrijk

Lokatie: Snelweg A71 Vichy Frankrijk
Maatschappij: Elf
Architekt: Ricardo Bofill, Spanje


Het tankstation ligt op een nieuw aangelegde parkeerplaats, de Aire des Volcans d'Auvergne,
De gehele parkeerplaats en de gebouwen en verbindingsbrug zijn ontworpen in de "klassieke" stijl van het Spaanse Taller d'Arquitectura van Bofill. Door de strenge maatschappij-eisen is de klassieke invloed op het -min of meer- standaard tankstation beperkt tot de zuilvormige luifelkolommen. Het shopgebouw en een toeristeninformatiekantoor liggen er met hun natuursteen-look gevels onder.

(terug)
pijl

.

Snelweg A31 Vittel Frankrijk

Lokatie: Snelweg A31 Vittel Frankrijk
Maatschappij: Leclerc
Architekt: ?


Het tankstation ligt op een nieuw aangelegde parkeerplaats, die beide wegkanten bedient.
De luifel is voorzien van een witte tuiconstructie, waardoor het op zich al grote tankstation op het uitgestrekte terrein extra opvalt.

(terug)
pijl

.

Oguni, Japan

Lokatie: Entrance road Oguni
Maatschappij: Cosmo (?)
Architekt: Shoei Yoh+Architects, Japan


Het tankstation ligt aan de invalsweg naar Oguni.
Het golvende dak is gevormd uit vier betonnen bogen, elk van een andere hoogte en breedte.
Tussen de bogen is een stalen grid opgehangen. Daarin gelegd de gelaagd glazen en geperforeerde rvs panelen die zorgen voor een goede lichtinval onder het dak.
De dakkonstruktie levert niet alleen een goed esthetisch beeld op, maar schijnt ook aan de strenge plaatselijke brandweernormen te voldoen.

(go back)
pijl

.

Snelweg E19 Nijvel BelgiŽ

Lokatie: Snelweg E19 Nijvel BelgiŽ
Maatschappij: Fina
Architekt: Samyn en Partners te Brussel (BelgiŽ)

Dubbel benzinestation aan de snelweg Brussel-Parijs op de "Aire d'Orival". Twee boogvormige spanten van elk 210 m lengte overspannen de snelweg en de tankterreinen ter weerszijden. De middelste 70 m. wordt gedragen door 2x2 V-vormige steunen en bevat het wegrestaurant. De overstekken aan weerszijden beschermen de tankende klanten tegen weersinvloeden. Omdat de 25 m. diepte van de constructie daarvoor onvoldoende was, zijn eronder secundaire luifels gehangen. Ook brengen deze evenwicht in de krachtenverdeling. De winkelgebouwen staan als losse elementen onder en achter de hoofdconstructie.
's-Nachts krijgt de semi transparante restaurantbrug een uitnodigend karakter doordat het licht aan alle kanten naar buiten valt. Klanten komen binnen via trappenhuizen welke tussen tankstation en restaurant instaan, en tevens een afscherming vormen naar de drukke snelweg. Voor datzelfde doel zijn er zware betonnen vangrails aangebracht.
De licht getoogde hoofdvorm koppelt de normaal los van elkaar staande onderdelen op de parkeerplaats, zoals restaurant en tankstations. Tevens voegt het geheel zich in het glooiende landschap.

(terug)
pijl

.

Snelweg E43 Ellwangen Duitsland.


Lokaties: Diverse parkeerplaatsen aan de E43
Maatschappij: ?
Architekt: ?
Bouwjaar: ?

Op verschillende parkeerplaatsen langs de Autobahn E43 zijn aardige tankstations gerealiseerd. Gebaseerd op het oude Duitse autobahnconcept voor tankstations. De luifels zijn veelal per eiland gekoppeld en per tankstation verschillend vormgegeven.

(terug)
pijl

.

Stadsverkooppunt Wenen Oostenrijk

Lokatie: ergens in Wenen
Maatschappij: ?
Architekt: ?
Bouwjaar: ?

Van dit tankstation zijn mij geen verdere gegevens bekend. Graag houd ik me aanbevolen voor info.

(terug)
pijl

.

Verplaatsbare tankstations

Maatschappij: Petronas

In de buitenwijken van Kuala Lumpur is het nieuwste verplaatsbare station van Petronas te vinden. De unit is gebaseerd op een Elf unit van een paar jaar eerder. Mobiele tankstations komen weinig voor. Mogelijk vanwege twijfels over de veiligheid van bovengrondse tankinstallaties. Hoewel deze bijna volmaakt veilig te maken zijn.

Maatschappij: Agip

Het gevleugelde verplaatsbare Agip station dat tijdelijk in Praag staat, wekte een paar jaar terug in de gehele wereld belangstelling.

Maatschappij: Mintat

De meeste belangstelling kwam van ondernemers die op plaatsen met kortlopende contracten een snelle en goedkope oplossing willen. De noodzakelijke veiligheids- en bewakingssystemen maken mobiele stations echter lang niet altijd goedkoper. De G3 serie van ontwerpburo Mintat trekt ook weer de nodige aandacht.

(terug)
pijl

.

logo
logo

The copyright of this site and its contents is by Ir Grootveld... Site design by Ir Grootveld / Blinksoft
Please change "fontsize" in your browser if page looks corrupted.