logo
kop1
nijmegen
home
< < terug < <
contact
geschiedenis
en dan dit...
architectuur
stations oud
stations modern
literatuur
links
pomp

Bijzondere historische tankstations.


grootveld, ontwerp, bouwplan, bouwvoorbereiding, milieu, lpg, architect, architekt, adviesbureau, advies, adviseur, tankstation, benzinestation, carwash, autowassen, wasboxen, wasstraten, verkooppunten, shop, bouwvergunning, milieuvergunning
Onderstaande lijst biedt de keuze uit een aantal bijzondere historische tankstations. Enkele daarvan bestaan nog, andere zijn inmiddels gesloopt:
In andere landen:

Standaardstation Esso van Dudok

Oorspronkelijke lokatie: Afslag Vinkeveen rijksweg A2
Momenteel: Raamsdonksveer op terrein Louwman en Parqui
Maatschappij: Esso
Architekt: Dudok
Gebouwd in serie tussen 1953 en 1967

Voor Esso ontwierp architect Dudok een serie standaardstations. Er was behoefte aan een herkenbaar type gebouwtje, met flexibele uitbreidingsmogelijkheden.
Het ontwerp bestaat uit een V-vormig betonnen dak, rustend op twee poten in de knik. Onder dit dak, en konstruktief los ervan, staat een gemetselde kiosk met stalen ramen en stucwerk gevels.
De kiosk is in verschillende afmetingen gebouwd, waardoor hetzelfde basisontwerp in verschillende situaties dienst kon doen. Varierend van een kleine kiosk van 4 traveeen opzij en 5 voor, onder grote luifeloverstekken, tot een groot service- en doorsmeerstation met 8 traveeen opzij en 12 voor. Het laatste type had onder het V-dak nauwelijks nog overstekken over. Bij elkaar zijn er zo'n 112 van gebouwd, waarvan de meeste alweer lang verdwenen zijn.
Als gevolg van verbreding van de A2 moest het station aan de afslag Vinkeveen verdwijnen. Door een reddingsaktie kon het danig verpauperde gebouwtje in 1995 op een dieplader in zijn geheel naar het Autotron in Rosmalen worden overgebracht. Daar is het volledig gerestaureerd. Na sluiting van dit park verhuisde het maar het bedrijfsterrein van Louwman en Parqui in Raamsdonksveer. Qua grootte is het een gemiddeld type, met zijn 7 traveeen in de voor- en 8 in de zijgevel. Naast het exemplaar van het Autotron staat er nog een in Groningen aan de Turfsingel, in kleuren van de maatschappij "BIM".

(terug)
pijl

.

Voormalig "Auto Palace" Nijmegen

Lokatie: Muldersweg Nijmegen
Maatschappij: Texaco
Architekt: Meerman en Vd. Pijll
Oplevering: 1953

De opdracht luidde om een opvallend station te bouwen dat door zijn vormgeving klanten moest verleiden tot tanken. Toendertijd was de ligging solitair op de top van een heuvel, aan de belangrijke uitvalsweg naar Grave en Den Bosch.Door een latere wegverlegging raakte dit station in 1977 zijn klanten en daarmee zijn funktie kwijt. Het deed nog lang dienst als opslagruimte.
Het ontwerp kombineert de ronde vormen van luifel en kiosk op natuurlijke wijze met de rechthoekige achtergelegen woonhuis- en kantoormassa's. De ronde, schotelvormige luifel steunt alleen op een hoek van het achterliggende gebouw. Door de vrije uitkraging lijkt hij te zweven.
Op de luifel staat een 17 m hoge lichttoren, die het geheel een spectaculaire aanblik geeft. Eronder ligt een eveneens ronde, glazen kiosk. Van hieruit had men een voortreffelijk zicht op de gehele straathoek waar het tankstation aan ligt. Op twee plaatsen kon onder de luifel getankt worden. Sinds 1991 is in het gerestaureerde gebouw een architectenburo met woning gevestigd. Het staat op de monumentenlijst.

(terug)
pijl

.

Apeldoornseweg Arnhem

Lokatie: Apeldoornseweg Arnhem
Maatschappij: Fina
Architekt: Sybold van Ravesteyn
Oplevering: 1957

Het tankstation staat op de gemeentelijke monumentenlijst en ligt aan de invalsweg naar Arnhem. De omgeving is bosachtig, waarin het witte gebouwtje goed uitkomt.
Het lange smalle gebouwtje eindigt in een punt bij de inrit, waardoor het front meer massa doet vermoeden dan er werkelijk is. Het glas van de kiosk knipt de hoek open. Samen met het scheve, onregelmatig gevormde overstekende dak geeft dit het stationnetje wat lichtvoetigs.
De punten aan de voorzijde van het dak droegen vroeger de letters "Purfina", met daaronder het logo. Er zijn lang plannen geweest om het station te moderniseren of te verplaatsen.
Momenteel heeft het zijn funktie als tankstation verloren en staat het er wat verpieterd bij.
Het gebouwtje wordt aan kunstenaars verhuurd.

(terug)
pijl

.

Keulse Poort, Venlo

Lokatie: Keulse Poort, Venlo
Maatschappij: Esso
Architekt: ??
Oplevering: 1933

Het tankstation werd gebouwd door de American Petroleum Company. De plattegrond in cirkelvormig, met twee aanbouwtjes voor toilet en wasruimte.
De ronde pui had oorspronkelijk stalen kozijnen, die later werden vervangen door hout. Het metselwerk in de gevels was van roodbruine baksteen; later is dit witgemaakt. In verband met een wegverbreding zijn de markante luifels aan de straatzijde in 1956 gesloopt. Aan de achterzijde werden nieuwe pompen geplaatst, met een kiosk. De ronde shop kreeg een nieuwe funktie als vvv-kantoortje.
Later werd het station geheel gesloten. Enkele horecabedrijven, en een muziekgroep hebben later het gebouwtje nog benut. Momenteel heeft het zijn funktie als tankstation verloren en maakt het na restauratie onderdeel uit van het Limburgs Museum.

(terug)
pijl

.

Elftweg, Grave

Lokatie: Elmstweg te Grave
Maatschappij: Fina
Architekt: Van Ravesteyn


Het tankstation was onderdeel van een groter complex, dat ook een restaurant van Van Ravesteyn omvatte. Omdat zowel tankterrein als kioskoppervlakte niet meer voldeden, is in de tachtiger jaren het markante stationnetje, met geintegreerde luifel gesloopt. Het restaurant is omgebouwd tot tankshop. Op de plek van het tankstation bevindt zich nu een moderne standaardluifel in maatschappijkleuren, die nogal contrasteert met de hellende daken en gedetailleerde architectuur van het voormalige restaurant. Pogingen tot aanpassing van de luifel leidden tot het inpakken van de kolommen in metselwerk en een dito scherm aan de achterzijde op het tankterrein.

(terug)
pijl

.

adviesbureau, advies, adviseur, tankstation, benzinestation, carwash, autowassen, wasboxen, wasstraten, verkooppunten, shop

Tilburg, Ringbaan-West

Lokatie: Ringbaan-West Tilburg
Maatschappij: Fina
Architekt: Van Ravesteyn
Bouwjaar: 1959

Voor Fina ontwierp architect Van Ravesteyn een serie opvallende tankstations. Er is momenteel weinig van over.
Het betreffende station aan de oude uitvalsweg van Tilburg bevatte een hoge doorsmeerruimte met ervoor een lage kiosk. Via hoge ramen ontving de serviceruimte rechtstreeks licht. Het programma, vrijwel gelijk aan dat van Groesbeek (onder) is op een "modernere" wijze vormgegeven.
Samen met het geknikte betondak was het station erg op de weg gericht. Aan de overzijde bevond zich nog een kleine dependance.

In de tachtiger jaren is het station vervangen door een moderner standaardstation.

(terug)
pijl

.

logo
logo

The copyright of this site and its contents is by Ir Grootveld... Site design by Ir Grootveld / Blinksoft
Please change "fontsize" in your browser if page looks corrupted.