logo
kop1
nijmegen
home
siteplan
< < terug < <
contact
over ir grootveld
het prikbord
geschiedenis
en dan dit...
architectuur
stations oud
stations modern
stations grootveld
literatuur
links
pomp

Amersfoort.


oude foto: Arie Jeremias van Wageningen (arch.)

recente foto: A. van Wageningen

Lokatie: Amersfoort, Koppelweg.
Maatschappij: BP
Architekt: Van Wageningen/Rooimans
Omstreeks '55

Ontworpen door Arie Jeremias van Wageningen en Arie Rooimans, destijds gemeente-architecten van Amersfoort. Zij lieten zich inspireren door stations van architect Dudok. Toegevoegd is het idee van scheiding benzinepomp - servicestation. Het hokje aan de voorzijde is voor de pompbediende. De vitrinekast links in de muur bevatte een assortiment smeermiddelen. Achter de gedecoreerde muur bevindt zich een gebouwtje waarin de autoservice was ondergebracht.
De muurdecoratie is ontworpen door een destijds jonge kunstenaar, die op het thema "fossiele energie" een aantal "paardekrachten" uit de golven van de zee (olieboorplatform) liet opdraven. Deze paarden waren in bas-relief in het metselwerk ingelaten. Het kunstwerk door de architect bepleit bij BP Nederland, als een soort voorloper van de latere "1% regeling" voor kunstenaars.
Het gebouwtje bestaat nog voor het grootste deel. Zij het niet compleet. Er zijn sloopplannen. De gevels zijn wit overgekalkt en verbergen de oude reliefs.

(terug)
pijl

Caltex Amersfoort


Lokatie: Amersfoort
Maatschappij: Caltex
Architekt: ?
Oplevering: ?

Dit tankstation was onderdeel van Pon's automobielhandel (Volkswagen importeur). Het is gesloopt en vervangen door een supermarkt. Graag houd ik mij aanbevolen voor informatie.

(terug)
pijl

.

Esso AfsluitdijkLokatie: Zurich, Afsluitdijk
Maatschappij: Esso
Architekt: ?
Oplevering: vooroorlogs

Over dit tankstation zijn mij weinig gegevens bekend. Het is in de oorlog beschoten (het maakte onderdeel uit van een militaire stelling) en wreed aan zijn eind gekomen. Zie de foto's. Er zijn kleine verschillen tussen de voor- en na-oorlogse situatie, buiten de oorlogsschade. Er zijn dan ook waarschijnlijk verbouwingen gedaan. Graag houd ik mij aanbevolen voor verdere informatie.

(terug)
pijl

Withuis.Lokatie: Withuis, Limburg
Maatschappij: Caltex
Architekt: Van Ravesteyn ?
Oplevering: ?

Ik weet dat dit station wordt gebruikt als opslag voor landbouwwerktuigen. Het is in erg slechte conditie maar wordt mogelijk gerestaureerd. Op de oude brandweerfoto zie je de Caltex uitmonstering op de achtergrond.

(go back)
pijl

Esso Simpelveld.

Lokatie: Simpelveld, Limburg
Maatschappij: Esso
Architekt: ?
Oplevering: 1958?

Familie Broekmann stuurde mij info over het voormalige Esso Servicenter van Ch. Vijgen. Pomp en garage zijn reeds lang opgeheven, de luifel is er nog. Er zit nu een bedrijf in versnellingsbakken. Verdere gegevens onbekend.

(go back)
pijl

logo
logo

The copyright of this site and its contents is by Ir Grootveld... Site design by Ir Grootveld / Blinksoft
Please change "fontsize" in your browser if page looks corrupted.