logo vervoer
Wonen FAQ Bestellen Vervoer Computer Prikbord
logo
Aangepast zoeken

Met de auto...

Er bestaan verschillende mogelijkheden om een rolstoelende persoon als bestuurder of passagier in een aangepaste auto te vervoeren. Houd altijd de volgende aandachtspunten in de gaten. En de kosten natuurlijk. Ga vooral eerst in de praktijk dingen uitproberen.

In de vereniging van auto-aanpasbedrijven "AAN" (Auto aanpassers Nederland) werken verschillende aanpasbedrijven samen. Die kunnen alle mogelijke aanpassingen verzorgen. VariŽrend van een rolstoelvergrendeling tot het volledig geschikt maken van een voertuig voor zelfbesturing.

Denk ook na over de financiŽle voordelen van een "grijs" kenteken, en de douane-eisen die daarvoor gelden.


Wat voor auto?

Op grond van de onderstaande autotypes vindt u verderop in hoofdlijnen de mogelijkheden weer voor het vervoer van inzittenden in een rolstoel. Deze aanpassingen gaan verder dan die voor rolstoelgebruikers, welke in staat zijn zelf transfers te maken naar een autostoel, en hun rolstoel leeg meenemen. Deze laatste categorie gebruikers blijft hier buiten beschouwing.

 1. Traditionele koeriersauto's
  Voorbeelden: Renault Express, Opel Combo.
 2. Moderne koeriersauto's
  CitroŽn Berlingo, Renault Kangoo, Peugeot Partner.
 3. Ruimte-auto's (MPV's)
  Voorbeelden: Chrysler Voyager, Renault Espace, Volkswagen Sharan, CitroŽn Evasion.
 4. Busjes voor personenvervoer
  Voorbeelden: Volkswagen Caravelle, Mercedes Vito, Hyundai H200.
 5. Busjes met dubbele cabine ("aannemersbusjes")
  Voorbeelden: Volkswagen Transporter, Mercedes Vito, Hyundai H200.


De eerste drie typen zijn net te laag voor een (volgroeid) persoon in een rolstoel. Ze werden daarom vaak van een verhoogd dak voorzien, wat de auto een bepaald stempel mee geeft.
Tegenwoordig wordt meestal een gedeelte van de bodem bij de achterzijde verlaagd. Via een wegklapbaar bumperdeel rijd je dan van achteren met de rolstoel dit "bakje" in. Soms in combinatie met een "knielsysteem" voor de achterwielen. Er is maar een kort opritje nodig en niemand ziet van buiten dat de auto is aangepast.
Nadeel (voor caravanners) is, dat er alleen een afneembare trekhaak gemonteerd kan worden waaraan max. 750kg mag hangen.

(terug)

Let voor u begint goed op de volgende punten:

 • Let bij verzorgingsnoodzaak onderweg op voldoende ruimte rond rolstoel en voldoende werk- (ook: sta-) hoogte.
 • Deugdelijke verankering met deltasteunen in vloerrail ("Bierman-beugels") of spanbanden.
 • Mogelijkheid tot meenemen extra (ook grote) hulpmiddelen, zoals wc-stoel, tillift ed.
 • Rijcomfort, zoals voldoende warmte van kachel, uitzicht voor rolstoeler, geluiddempend interieur.
 • Makkelijk contact rolstoeler/begeleider, ook onderweg, van belang bij keuze van geschikte plek voor rolstoel in de auto.
 • Keuze voor lift betekent meer comfort, maar ook meer rijgewicht, trager in- en uitladen en extra kans op mankementen.
 • Keuze voor oprijplaat/goten betekent sneller maar ook zwaarder in- en uitladen (duwen). Dit systeem is bedrijfszekerder en vraagt meer ruimte op straat (langere oprit nodig).
 • Let vooral ook op hoogte, tpv. de deur is dat vaak minder dan op de uiteindelijke opstelplaats. Let er op, dat kinderen groeien, en dat er in de toekomst uitbreidingen aan de rolstoel bevestigd kunnen worden (mondbedieningsarm, beademing, spreekcomputer ed.).
 • Evt. noodzaak van verzorgingstafel, reistoilet, privacygordijntjes, binnenverlichting ed. overwegen.

Grijs of geel kenteken?

De Nederlandse regeling van "gele" en "grijze" kentekens, zo genoemd naar de kleur van het kentekenbewijs, kan de hoge kosten van het aanpassen van een auto nog enigszins compenseren.

De voordelen van het "grijze" kenteken zijn:

 • Er behoeft geen BPM te worden betaald.
 • Voor de wegenbelasting (houderschapsbelasting) geldt een lager bedrijfswagentarief.
 • Diesel is veel goedkoper en geeft geen verhoging van het belastingtarief.
 • Deze zaken kunnen al gauw tot besparingen van Ä7.000,- of meer leiden.

De belangrijkste nadelen van een "grijs" busje zijn:

 • Comfort, wegligging en rijgedrag zijn vaak minder dan bij een personenauto.
 • De afmetingen en draaicirkel zijn groter, lastig bij parkeren.
 • Het brandstofverbruik is vaak hoger.
 • De geblindeerde achterruiten geven een flinke "dode hoek" en een "werkwagensfeer".

Voor inzittenden in rolstoel mag het verplichte tussenschot in zo'n busje achterwege blijven, mits voldaan wordt aan alle andere eisen die de douane stelt. Deze houden in dat alle inzittenden (ook in de rolstoel) zich vůůr een al dan niet denkbeeldige lijn, op de plaats van het verwijderde tussenschot, bevinden. Delen van de rolstoel zelf mogen evt. oversteken, zolang de rugleuning zich maar vůůr de lijn bevindt. Nooit mogen in de laadruimte personen vervoerd worden, of zelfs maar stoelen of rolstoelbevestigingen aanwezig zijn. Ook dienen alle zijramen achter deze lijn definitief (dus niet provisorisch!) geblindeerd te zijn.

Nieuwe grijs kentekenregeling 2005.

Hieronder de belangrijkste gevolgen bij de afschaffing grijs kenteken voor vervoer van een gehandicapte:

Wanneer de Eerste Kamer het Belastingplan 2005 in december 2004 aanneemt, zal in de loop van 2005 voor particulieren een einde worden gemaakt aan het belastingvoordeel voor bestelauto's met een grijs kenteken.

Verder zal per 1 januari 2005 voor bestelauto's het tarief in de motorrijtuigenbelasting worden verhoogd met Ä 76 per jaar (Ä 19 per kwartaal). Dit is een extra verhoging, naast de gebruikelijke jaarlijkse inflatiecorrectie voor alle motorrijtuigen.

Wanneer u de houder bent van een bestelauto die is aangepast voor het vervoer van een gehandicapte en zijn niet-opvouwbare rolstoel, kunt u een verzoek indienen om na 1 januari 2005 in aanmerking te blijven komen voor het lagere MRB-tarief voor gehandicapten.

Meer informatie vindt u op de site van het ministerie van FinanciŽn www.minfin.nl en Motorrijtuigenbelasting.

Omdat de verschillende douanekantoren niet altijd dezelfde interpretatie van de regels hanteren, bestaat nog wel eens verwarring. Soms mag bv. de streep of de blindering achterwege blijven. U doet er dan ook verstandig aan, een en ander vooraf zelf of via het aanpasbedrijf, na te vragen bij het betreffende douanekantoor. Denk erom, dat een eventuele goedkeuring persoons- (en niet auto-)gebonden is. Dwz. bij verkoop dient de nieuwe eigenaar opnieuw een aanvraag te doen.

Extra autokosten?

Aanpassingen brengen behalve de investeringskosten zelf ook andere kosten met zich mee. Soms neemt een verstrekker van de voorzieningen (bv. gemeente) deze kosten op zich. In andere gevallen kunnen ze als aftrekpost voor de inkomstenbelasting worden opgevoerd. Bespreek dit echter vooraf met uw inspecteur om verrassingen te vermijden.

De meerkosten in het gebruik van de auto zijn in het algemeen moeilijk te claimen. Soms accepteert de inkomstenbelasting aftrekposten mbt. hogere benzinekosten en verzekeringspremies, soms draagt een gemeente hierin bij. Doorgaans draait uzelf voor deze kosten op.

Let er op dat het extra gewicht van de aanpassingen niet behoeft te worden meegenomen in de aanslag voor de wegenbelasting. Maatstaf hiervoor blijft de kale auto in basisuitvoering.

Voor de cascoverzekering van de auto betekenen de aanpassingen een waarde- en dus premieverhoging. U kunt er eventueel voor kiezen eea. niet mee te verzekeren, maar kunt dan ook geen aanspraak maken op uitkering van de extra kosten bij schade.

Woonaanpassing
Woonadvies
Op de fiets
Met de auto
Parkeren
Veilig vervoer
Dossier Grootveld
Collectief of privť
Sitemap
(Terug)
ContactDe douane eisen
voor een
"grijs" kentekenbus
op een rijtje:
Zie ook de afbeelding
in de kolom hiernaast.

*
In de laadruimte moet een
ladingsblok passen van
1500x1300x200mm
(LxHxB).

**
Zijramen in de laadruimte
zijn niet toegestaan.

***
Tussenschot mag
achterwege blijven bij
rolstoelvervoer.

****
Laadruimlengte L gelijk
of groter dan 1500mm.

*****
De lengte L tevens min.
2/3xLe (= lengte van
stuurwiel tot achterkant
laadruim, min 1150mm).

******
De lengte L dient min.
40% vůůr het hart van de
achteras te liggen.

*******
Indien laadruimlengte L
kleiner dan 1300mm is,
geldt een extra eis:

Laadruimlengte L dient
2x de lengte Lc te zijn
(=dubbele cabine,
gemeten van stuurwiel
tot tussenschot).


logo adres top


Please change "fontsize" in your browser if page looks corrupted.
Site design and copyright by Ir Grootveld / Blinksoft.