logo kamperen
Wonen Advies Kamperen Bestellen Vervoer Computer Prikbord
logo
Aangepast zoeken

Het "Handicamp"...

De open dag op het jaarlijkse Handicamp wordt altijd aangekondigd in de Kampeer- en Caravankampioen (KCK) van de ANWB. Zo nu en dan besteedt het kampeermagazine speciale aandacht aan ons. Lees onderstaand KCK-artikel maar eens, over het Handicamp 1997 op camping de Jagerstee in Epe.


"Het Handicamp."

handicamp Zo heet het jaarlijks terugkerend kampeerweekend van de gelijknamige stichting. Die stelt zich ten doel het kamperen onder gehandicapten te bevorderen. De zaterdag tijdens het kampeerweekend is traditioneel een open dag. Belangstellenden kunnen dan bij ervaren kampeerders met een handicap hun licht opsteken. De KCK nam er een kijkje.

Veel gehandicapten kamperen normaal gesproken tussen de niet- gehandicapten in.
"Toch zijn er nogal wat gehandicapten die liever bij elkaar staan”, weet Henk Hoeksema, bestuurslid van de Stichting Handicamp. "Je bent dan namelijk geen uitzondering meer, hoe zwaar je handicap ook is. We hebben hier zelfs wel mensen gehad met ademhalingsproblemen, en de bijbehorende apparatuur. Ik ben er dan ook van overtuigd dat je handicap niet te zwaar kan zijn om te kamperen, wat je ook hebt."

Aangepaste Kip Grey-Line

kip Tijdens het Handicamp treffen we de familie Grootveld. Beide zoons, Jaco en Joost, lijden aan een stofwisselingsziekte die zich uit in de spieren.
Jaco kan lopen en zelfs voetballen, maar Joost is aan een rolstoel gebonden. Die rolstoel, althans de niet-elektrische, kan met een speciale trekstang achter de fiets. Voor het veel grotere en zwvaardere elektrische vehikel liggen er een paar oprijplaten in de extra brede deur van de Kip Grey Line. Het interieur van de caravan is behoorlijk aangepast:
een speciaa1 bed annex aankleedtafel, een dito toilet en een diagonaal gemonteerde vouwwand vormen de hoofdbestanddelen van die aanpassing. Er zijn verder nog wat kleinere wijzigingen doorgevoerd, zo veel mogelijk uitgaand van het standaard Kip-meubilair.

Vader Johan, architect van beroep, ontwierp de aanpassingen zelf in nauw overleg met zijn Kipdealer, Duijndam in Delft, en met de fabriek. Aan deze bijzondere caravan hing natuurlijk wel een extra prijskaartje, dat ongeveer tienduizend gulden boven de normale prijs uitkwam. Daardoor kan het hele gezin nu echter wel zo'n zes weken of meer per jaar, verdeeld over meerdere vakanties, gaan kamperen.
Ook voor bijzondere gelegenheden komt het aangepaste mobiele huis van pas: bijvoorbeeld toen de familie Grootveld meewerkte an een voorlichtingsfilm van Angela Groothuizen over de ziekte van Joost en Jaco.

Doorzak-Polar

Annie Vink kampeert in een kleine Polar. Het bijzondere van deze caravan is het knielsysteem:
hij kan zijn wielen intrekken en komt zo met zijn buik op de grond te liggen. Daardoor is de caravan ook met een rolstoel toegankelijk. Makkelijk is, ook de achterdeur, reden waarom deze caravans en bijvoorbeeld Kip Kompakt-modellen populair zijn bij rolstoelers. Vedere aanpassingen zijn er nauwelijks, op een paar kastdeurtjes en een werkblad na. Verder is de caravan voorzien van een 72 Ah accu, die voornamelijk dient om het elektrische kussen op temperatuur te houden.

"Ik heb namelijk polio gehad, en dan heb je het altijd koud', licht Annie toe.
Op de vraag of zij dus altijd een kampeerplek met een stroompaal zoekt, antwoordt ze met enige verontwaardiging.
"Natuurlijk niet! Ik ben NTKC-lid."
Deze natuurvriendenclub kampeert altijd zo eenvoudig mogelijk. Toch heeft Annie tijdens het kamperen een stopcontact nodig voor het opladen van de accu’s van de rolstoel. Maar dat mag in een boerenschuur zijn...

Kamperen
Het "Handicamp"
Kampioen
Vakantiegids
Ervaringen
Sitemap
(Terug)
Contact




logo adres top


Please change "fontsize" in your browser if page looks corrupted.
Site design and copyright by Ir Grootveld / Blinksoft.