logo kamperen
Wonen Advies Kamperen Bestellen Vervoer Computer Prikbord
logo
Aangepast zoeken

Een reis om de wereld
in de WigWamvallei

Door Maddi de Munnik
Nadat we 4 jaar met eigen tent gekampeerd hadden, wilden we wel eens een bijzondere vakantie proberen. Wij zijn een gezin met 2 kinderen: Mathijs 8 jaar en meervoudig gehandicapt en Thirze van 5 jaar. Na wat zoeken en vergelijken werd het de WigWamvallei in Houthem (bij Valkenburg)....

Vanaf de geboorte van de jongste hebben we steeds gekampeerd met onze eigen piramide-tent (Vos van Randstad). Deze tent is met drie slaapgedeeltes en een zeer ruim leefgedeelte erg groot.
Ondanks het zorgvuldig selecteren (en vooraf bekijken) van aangepaste campings, liepen we steeds meer tegen de beperkingen van aanpassingen aan. Het aan- en uitkleden terwijl je op je knieŽn zit bij een veldbed, het ontbreken van aankleedtafels in doucheruimtes, werden steeds zwaarder met het groeien van Mathijs. Ook vindt Mathijs steeds minder aansluiting bij andere kinderen, vanwege het groter wordende verschil tussen ontwikkelingsniveau en leeftijd.

Rust.

Dit jaar wilden wij eens echt tot rust komen. Na een weekje ouderwets kamperen in Drenthe, vertrokken we naar Houthem (gemeente Valkenburg).
Daar kampeerden we met 14 andere gezinnen in echte WigWam-tenten. Deze tenten zijn voorzien van stromend water en elektriciteit en zijn gemeubileerd. De tenten staan op drie pleintjes. Deze WigWamvakantie duurt 13 dagen. Op doordeweekse dagen volgen alle kinderen (gehandicapte, broertjes/zusjes, kinderen van begeleiders) een apart programma (van 10.00-16.30). Ouders hebben dan de mogelijkheid om zelf iets te gaan doen. Er zijn diverse activiteiten voor ouders om aan mee te doen, zoals beeldhouwen met mergel, excursies, bloemschikken, aerobic, etc. ís Avonds kun je aanschuiven in de kantine, waar heerlijk gekookt is en je niet hoeft af te wassen.

Activiteiten.

De gehandicapte kinderen krijgen een eigen vaste begeleider. De andere kinderen delen een begeleider met zijn 2-3-en.
ís Morgens komen de begeleiders de kinderen ophalen en om 10.00 uur belandt je in een oase van rust. De kinderen volgen het programma in groepen die ingedeeld zijn op (ontwikkelings)leeftijd. Het programma bestaat uit een heel kort gezamenlijk begin, en per dag 4 activiteiten die zoveel mogelijk op dezelfde momenten plaatsvinden. Voor kinderen zoals Mathijs is dit erg fijn, het biedt hem zekerheid aan al het nieuws dat gaat gebeuren. Mathijs had dit al heel snel in de gaten. Alle activiteiten hadden met het thema ĎEen reis om de wereld in 14 dagení te maken.
ís Avonds was er regelmatig iets te doen, zoals paardrijden, zwemmen, bingo, play-back-show, volleybal, lasergames ed.

Voorzieningen.

Behalve het programma voor de kinderen, waardoor je echt tot rust kunt komen, is het ook heerlijk om alle voorzieningen en aanpassingen bij de hand te hebben. Het is bijna zoals je het thuis ook hebt. Eindelijk eens niet hoeven improviseren met douchen of in bad gaan. Alles is voorhanden, van badstretcher tot tillift. Ook kan bij inschrijving aangegeven worden of je van aangepaste fietsen gebruik wilt maken, fysiotherapie, verzorging of verpleging (voor medische handelingen).

Contact.

Het is een bijzondere vakantie waarbij je als gezin met een gehandicapt kind, eens een keer geen bezienswaardigheid bent. Je bent samen met gezinnen in min of meer vergelijkbare situaties op vakantie. Zo praat je vanzelf met elkaar over je kinderen, aanpassingen, voorzieningen en kom je op ideeŽn. En doordat je in gelijke situaties zit, kun je makkelijker lol maken en alle zorgen eens echt twee weken vergeten.
Ook voor de kinderen is het heerlijk. Ze maken vriendschappen, zien nieuwe activiteiten en groeien daardoor!

Beleving.

Deze vakantie is niet te vergelijken met het kamperen wat wij gewend waren. Je bent minder als gezin op jezelf en doet veel meer activiteiten gezamenlijk of juist met zijn tweeŽn. Na wat wennen in de eerste dagen, konden wij volop genieten van de vrijheid en rust overdag. ís Avonds kwamen we bij door te lezen (nog niet de helft van wat we in andere vakanties weglezen), in de kantine kletsen, en bij het kampvuur zitten op het pleintje met de andere ouders.
Voor het eerst sinds jaren voelen we ons uitgerust! Volgend jaar willen we dan ook graag nog een keer.

Voor meer informatie:

Wigwam Vallei
Onderstestraat 29
6301 KA Valkenburg a/d Geul
Telefoon 045 528 21 75
http://www.srl.nl/actueel/srl/001.html
http://members.home.nl/j.ploum/paginas/wigwam/wigwamvallei.html

Kamperen
Het "Handicamp"
Kampioen
Vakantiegids
Ervaringen
Sitemap
(Terug)
Contactlogo adres top


Please change "fontsize" in your browser if page looks corrupted.
Site design and copyright by Ir Grootveld / Blinksoft.